Alexandru Rafila: PNRR nu a fost configurat după nevoile reale, astfel au rămas pe dinafara finanţării 22 de judeţe deja defavorizate

Alexandru Rafila: PNRR nu a fost configurat după nevoile reale, astfel au rămas pe dinafara finanţării 22 de judeţe deja defavorizate

Execuţia spitalului regional din Iaşi va începe cel târziu în luna septembrie, în cazul în care vor fi contestaţii, a declarat la Prima News ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Proiectul tehnic al acestui spital din Iaşi este finalizat, dar nu înseamnă doar o clădire, ci foarte multe alte lucruri, racordarea la utilităţi, integrarea echipamentelor. Suntem la etapa de licitaţie pe care am împărţit-o în două. Sunt deja urcate în procedura de achiziţie publică amenajarea terenului şi utilităţile, iar construcţia spitalului face obiectul unui alt pachet. Trebuie făcut şi rodajul personalului în spital înainte de a fi deschis. Training-ul trebuie făcut pentru aceste aparate foarte noi şi moderne”, a spus oficialul.

El a explicat că necesităţile de personal calificat rămân mari pentru aceste spitale, iar când va fi finalizat şi Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi o să fie nevoie de şi mai mult personal. În acelaşi timp, trebuie evitată colmatarea noilor spitale.

„Trendul general este reducerea internării îndelungate, iar intervenţiile în spital trebuie limitate în timp, lucru permis de aparatura modernă”, a precizat Rafila.

El a spus că se face o mapare a nevoilor medicale din România şi că PNRR nu a fost configurat după nevoile reale, iar astfel au rămas pe dinafară 22 de judeţe deja defavorizate din punctul de vedere al asistenţei medicale.

Ministrul a spus că ar fi foarte mulţumit dacă în 2027 va fi unul dintre spitalele regionale finalizat şi celelalte în stadii foarte avansate de execuţie.

Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi a explicat că medicii sunt concentraţi în zonele universitare, în spitalele mari şi că trebuie reduse aceste decalaje, lucru foarte greu de făcut din cauza investiţiilor uriaşe pe care le presupune.

Reducerea decalajelor şi atragerea de medici este, însă, şi problema autorităţilor locale, care trebuie să facă zona atractivă.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a preccizat că vor fi construite 188 de locuinţe eficiente energetic, la distanţă de zece minute de condus de noul spital regional.

„La terenul pentru spital a fost lăsată şi o rezervă de teren pentru un eventual modul construit în viitor. În apropierea spitalului e prognozat să fie construit institutul creierului”, a arătat primarul.

El a mai spus că la ridicarea noului spital regional vor fi folosiţi muncitori din alte ţări, inclusiv din Republica Moldova.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt