Alarmă în Marea Neagră

Alarmă în Marea Neagră
Adevarul.ro

Flora şi fauna din Marea Neagră sunt din nou în pericol. Ameninţarea vine de pe coasta Turciei, unde din luna mai a fost sesizat un fenomen îngrijorător: o regiune extinsă a Mării Marmara este acoperită de o substanţă vâscoasă, rezultată în urma poluării masive. Mii de specii de peşti şi crustacee sunt ameninţate cu extincţia.

De o lună, Turcia se confruntă cu acest fenomen rar: o regiune extinsă a Mării Marmara, situată în nord-vestul ţării, este acoperită de mucilagiul marin o peliculă vâscoasă ce coperă suprafaţa apei. Poluarea şi schimbările climatice se numără printre factorii care determină apariţia acesteia.

Mucilagiul toxic se numeşte în limbaj popular "saliva mării" si este un complex de substanţe rezultate din descompunerea îngrăşămintelor folosite în agricultură, cum ar fi fosfaţii şi azotaţii, dar şi a deversărilor din canalele oraşelor în râuri care ajung în cele din urmă în mare. În ciuda eforturilor Turciei de a opri răspândirea mucilagiului marin, acesta a pătruns şi în Marea Neagră.

Atât Marea Marmara, cât şi Marea Neagră sunt „mări închise”, iar acest lucru a agravat impactul deşeurilor
industriale şi de canalizare deversate în ele. Multe vietăţi vor avea de suferit dar şi pescuitul şi turismul.

Specialiştii spun că şi litoralul românesc s-a confruntat cu acest fenomen în trecut, când în staţiunile litorale au apărut peşti morţi la ţărm.

Turcia avertizează că fenomenul de poluare s-ar putea extinde până pe coasta românească, iar cel mai afectat va fi pescuitul industrial de melci rapana. De-a lungul deceniilor, mai multe specii de peşti au dispărut din Marea Neagră. Dacă în anii ’60 existau 27 de specii de peşti cu valoare economică, în prezent, avem sub zece specii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt