Agricultorii stau cu cerealele în depozite

Agricultorii stau cu cerealele în depozite

România şi alte patru state europene cer ajutor în al 12-lea ceas pentru fermieri. Din cauza războiului din Ucraina, agricultura autohtonă este aproape de colaps. Cele cinci ţări cer Comisiei Europene reintroducerea taxelor vamale pentru transporturile de cereale care provin de la ucraineni.. Dar şi mărirea compensaţiilor trimise de Uniunea Europeană.. Fermierii spun, însă, că aceşti bani sunt oricum frecţie la picior de lemn. De la începutul războiului, producătorii de cereale de la noi ar fi pierdut trei miliarde de euro.

Strigătul de ajutor al fermierilor a ajuns, în cele din urmă, la urechile autorităţilor. Guvernele României, Ungariei, Bulgariei, Slovaciei şi Poloniei au trimis o scrisoare Comisiei Europene. Printre altele, cer mai mulţi bani pentru fermieri, dar şi fonduri pentru transportatorii care au nevoie de camioane. Totodată, cele cinci state vor reintroducerea taxelor vamale pentru transporturile de cereale din Ucraina, care trec graniţele Uniunii Europene.

La noi, producătorii spun că se apropie de colaps, pentru că cerealele din ţara vecină sunt mult mai ieftine şi au acaparat piaţa. Fermierii români trebuie să primească de la Uniunea Europeană 10 milioane de euro ajutor, sumă dublată de la bugetul de stat. Agricultorii spun , însă, că problema nu se rezolvă prin aceste fonduri care, sunt, oricum, infime.

După ce, în urmă cu un an, Comisia Europeană a semnat un memorandum prin care au fost eliminate taxele vamale pentru transportatorii din Ucraina, România a pierdut până acum 170 de milioane de euro. Reintroducerea acestor taxe ar reechilibra pieţa.

Fermierii mai atrag atenţia că cerealele care vin din Ucraina sunt neconforme şi pline de pesticide, deoarece, odată cu taxele vamale, au fost eliminate şi controalele fito-sanitate. Doar anul trecut, ţara vecină a produs aproximativ 50 de milioane de tone de cereale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt