Afacerile pandemiei - Prima News

Afacerile pandemiei

Achizițiile ilegale din pandemie încep să iasă la iveală. Raportul final al Comisiei de anchetă parlamentară arată că sunt acum 102 anchete penale care vizează aceste achiziţii. Sunt implicate 4 firme mari care au cumpărat, fără o bază legală, echipamente medicale. Toate aceste produse trebuie să fie distruse, pentru că acum au expirat. Doar cele de la Unifarm valorează jumătate de miliard de lei.

În timpul pandemiei, multe firme au făcut achiziții inutile și ilegale. Vorbim despre perioada 16 ianuarie 2020- 9 martie 2022. Raportul comisiei de anchetă parlamentară arată 102 anchete penale care vizează strict achizițiile din pandemie. Unul dintre dosarele controversate deschise de DNA vizează o achiziție făcută de Ministerul Sănătății, care a cumpărat măști de protecție și echipamente sanitare de la firma Unifarm. Toate în valoare de 18 milioane de lei.

Însă cele mai multe achiziții ilegale au fost făcute chiar de UNIFARM. Compania a profitat că, la începutul pandemiei, era nevoie mare de măști de protecție, și a făcut achiziții la prețuri foarte mari. La scurt timp, tot mai multe firme au început să cumpere măști, iar prețul a scăzut.

UNIFARM a rămas, de altfel, cu multe echipamente medicale pe stoc. Produsele, în valoare de jumătate de miliard de lei, urmează să fie distruse acum pentru că au expirat. Directorul care a orchestrat aceste achiziții, Adrian Ionel, se află acum în închisoare, condamnat la aproape 7 ani, pentru mită.

Anchetele penale vizează însă și alte firme. Raportul comisiei de anchetă nu arată decomadată și care este prejudiciul total. Îl vor stabili parchetul și instanța. Și PSD semnalează situația pe Facebook.

Raportul privind achizițiile urmează să fie dezbătut în plen în termen de 15 zile.Total
0
Shares
Total
0
Share