Afacerile pandemiei

Afacerile pandemiei

Achiziţiile ilegale din pandemie încep să iasă la iveală. Raportul final al Comisiei de anchetă parlamentară arată că sunt acum 102 anchete penale care vizează aceste achiziţii. Sunt implicate 4 firme mari care au cumpărat, fără o bază legală, echipamente medicale. Toate aceste produse trebuie să fie distruse, pentru că acum au expirat. Doar cele de la Unifarm valorează jumătate de miliard de lei.

În timpul pandemiei, multe firme au făcut achiziţii inutile şi ilegale. Vorbim despre perioada 16 ianuarie 2020- 9 martie 2022. Raportul comisiei de anchetă parlamentară arată 102 anchete penale care vizează strict achiziţiile din pandemie. Unul dintre dosarele controversate deschise de DNA vizează o achiziţie făcută de Ministerul Sănătăţii, care a cumpărat măşti de protecţie şi echipamente sanitare de la firma Unifarm. Toate în valoare de 18 milioane de lei.

Însă cele mai multe achiziţii ilegale au fost făcute chiar de UNIFARM. Compania a profitat că, la începutul pandemiei, era nevoie mare de măşti de protecţie, şi a făcut achiziţii la preţuri foarte mari. La scurt timp, tot mai multe firme au început să cumpere măşti, iar preţul a scăzut.

UNIFARM a rămas, de altfel, cu multe echipamente medicale pe stoc. Produsele, în valoare de jumătate de miliard de lei, urmează să fie distruse acum pentru că au expirat. Directorul care a orchestrat aceste achiziţii, Adrian Ionel, se află acum în închisoare, condamnat la aproape 7 ani, pentru mită.

Anchetele penale vizează însă şi alte firme. Raportul comisiei de anchetă nu arată decomadată şi care este prejudiciul total. Îl vor stabili parchetul şi instanţa. Şi PSD semnalează situaţia pe Facebook.

Raportul privind achiziţiile urmează să fie dezbătut în plen în termen de 15 zile.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt