Administraţia Biden restabileşte studiile privind impactul asupra mediului, restricţionate de Trump

Administraţia Biden restabileşte studiile privind impactul asupra mediului, restricţionate de Trump

Administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat marţi că restabileşte obligativitatea pentru agenţiile federale de a studia toate consecinţele de mediu generate de marile proiecte de infrastructură, inclusiv cele care privesc schimbările climatice, revenind astfel asupra unei reforme realizate în 2020 de Donald Trump, informează AFP.

Anunţul de marţi vizează o lege, National Environmental Policy Act (NEPA), potrivit căreia orice proiect al unei construcţii majore din Statele Unite - autostrăzi, oleoducte, etc. - trebuie să fie precedat de un studiu de impact asupra mediului, desfăşurat de agenţia federală corespunzătoare.

În 2020, administraţia preşedintelui republican Donald Trump a limitat aplicarea legii, mai ales în ceea ce priveşte necesitatea de a ţine cont de impacturile "cumulative" ale unui proiect (precum contribuţia la schimbările climatice), argumentând că aceste studii au un grad prea mare de complexitate şi necesită prea mult timp.

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden, care, de când se află la putere, a revenit asupra mai multor decizii privind mediul înconjurător luate de Donald Trump, a ales astfel să restabilească aplicarea dispoziţiilor anterioare ale legii menţionate.

Agenţiile federale americane vor trebui din nou să evalueze consecinţele "directe, indirecte şi cumulative ale unei acţiuni", a anunţat Council on Environmental Quality (CEQ) de la Casa Albă într-un comunicat. Această dispoziţie include evaluarea "într-o manieră completă a impacturilor asupra schimbărilor climatice", precum şi "a poluării suplimentare din cartiere deja copleşite de un aer poluat sau de o apă murdară", precizează documentul.

De asemenea, agenţiile federale americane vor putea să studieze din nou "abordări alternative susceptibile să minimalizeze costul de mediu şi pe cel de sănătate publică", în parteneriat cu populaţiile locale.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt