Aderarea la Schengen - România riscă o amânare până în 2025

Aderarea la Schengen - România riscă o amânare până în 2025

Ultimele declaraţii privind aderarea României la Spaţiul Schengen sunt foarte grave, a spus la Prima News europarlamentarul PSD Victor Negrescu. El este de părere că ţara noastră trebuie să-şi schimbe radical abordarea privind integrarea în spaţiul de liberă circulaţie.

„Trebuie să avem o altfel de abordare, care să nu mai fie defensivă, trebuie să fim mult mai curajoşi în ceea ce facem şi să intrăm în dialog direct cu Olanda şi Austria”, a declarat europarlamentarul. El a adăugat că ultima soluţie ar fi recurgerea la Curtea Europeană de Justiţie, aşa cum au mai făcut instituţiile europene în situaţii similare, când au câştigat cauzele respective. „Există o petiţie a cetăţenilor români, care solicită ca instituţiile europene să ceară ajutorul Curţii Europene de Justiţie", a preciat Negrescu.

Europarlamentarul USR Nicolae Ştefănuţă crede că aderarea României la Schengen ar putea fi amânată până în 2025, dacă nu se rezolvă nimic la Consiliul European din martie, din cauză că 2024 este an electoral în Uniune. De aceea, ţara noastră ar trebui să fie mai agresivă în negocieri. „Când mergem noi la Viena, când facem lobby adevărat?”, s-a întrebat europarlamentarul USR.

Ştefănuţă este de părere că trebuie schimbaţi şi oamenii care discută direct cu autorităţile de la Bruxelles aderarea la Schengen, pentru că „nu poţi avea alte rezultate cu aceleaşi cărţi pe masă - e definiţia nebuniei, cum a spus Einstein”. În plus, autorităţile Române trebuie să fie foarte atente la ce fac în această perioadă. „Trebuie să fim europeni de frunte în tot ce facem în perioada asta”, a subliniat oficialul.

Analistul politic Alexandru Lăzescu s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte aderarea într-un timp scurt a României la Schengen şi a spus că ţara noastră şi Bulgaria sunt privite drept state de mâna a doua în UE.

Afla mai multe despreaustriaolandaschengenue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt