A început marea înnisipare

A început marea înnisipare

Sudul litoralului va avea 11 kilometri noi de plajă până în 2024, iar staţiunile vor arăta altfel. La Eforie, nisipul va fi adus din largul mării, iar lucrările vor dura până la sezonul următor. Următoarele plaje aflate în plan de extindere sunt Costineşti, o bucată din Mangalia şi 2 Mai. Vama Veche nu este pe listă, pentru că zona este rezervaţie naturală.

În multe dintre statiunile de pe Litoralul românesc, marea a înghiţit cu totul vechea plajă. Doar câteva pietre mai aduc aminte de zona în care pe vremuri se bronzau turiştii. Acum, buldozerele muncesc de zor, de cateva zile. La Eforie Sud, zona se va schimba complet, iar lucrările vor fi gata în 2024. După lucrările de înnisipare, plaja va avea cel puţin 100 de metri lăţime.

Cosntructorii ridica diguri care pleaca perpendicular pe tarm si apoi vor umple totul cu nisip. Lucrarile de anvergura vor mari suprafata de uscat a tarii luand 5o de metri din mare, dar vor şi inalta nisipul cu 1 metru - doi, in plus. Pana la primavara, Romania va castiga cateva zeci de hectare de teren.

Anul trecut, largirea plajelor in nordul statiunii Mamaia a provocat un scandal imens printre patronii cluburilor de lux si-ai plajelor de fiţe. Uniunea Europeana nu permite activitati comerciale si profit financiar pe investitiile cu bani europeni. In Mamaia Nord sezlongurile se-nchiriau cu 5o sau cu 75 de lei in zona cluburilor de fite, iar paturile si baldachinele cu 2-300 de lei. Pe plaja nou construita nu vor avea voie sa coste bani. Iar asta inseamna pierderi pentru operatorii de plaja. Patronii cluburilor si managerii plajelor s-au vazut in pierdere, deodata. Solutia rapida a fost ca Apele Romane sa le permita intr-un fel sau altul sa-si duca sezlongurile generatoare de profit pe plaja nou creata, adica langa apa. Insa beach barurile n-au avut voie sa fie mutate.

Mamaia nu are nici dupa 2 ani un PUZ, adica un Plan Urbanistic Zonal, pentru plajele nou infiintate. Municipalitatea a asteptat un caiet de sarcini de la Ordinul Arhitectilor in tot acest timp. Si nu sunt şanse sa-l primeasca nici vara viitoare. Ramane de vazut ce solutie va gasi Primaria din Eforie pentru a le permite operatorilor de plaje sa-şi deruleze afacerile in continuare, pe nisip.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt