A crescut numărul deceselor materne - Prima News

A crescut numărul deceselor materne

Numărul femeilor care își pierd viața în timpul sarcinii sau al nașterii a crescut în România, în timpul pandemiei, cu 60%! Problemele medicale grave sau avorturile spontane sunt motive ale creșterii mortalității materne. Dar nu sunt singurele cauze. În peste jumătate din localitățile din România nu este niciun medic de familie, iar multe dintre femei nu merg la controalele periodice.

Îi vom spune Ana. Are 36 de ani si,timp de 10 ani, s-a chinuit să devină mamă. În cele din urmă, minunea s-a întâmplat: a rămas gravidă. Însă, fericirea nu a durat prea mult. La începutul anului, la controlul periodic, Anei i s-a spus că are tensiunea crescută. Problemă pe care nu a mai avut-o până acum. A început tratamentul și totul a mers bine. Câteva zile.

A plecat de urgență la spital. Acolo medicii au văzut că bătăile inimii bebelușului sunt din ce în ce mai puține, iar Ana a intrat imediat în operație.

Ana și copilul au primit șansa la viața, însă nu la fel s-a întâmplat și pentru alte femei. Mortalitatea maternă a crescut considerabil în 2021 față de anul precedent. Cu 60%. Fie că vorbim de probleme de sănătate grave, vârsta înaintată sau prea mică a mamei, toate acestea cresc riscul de deces.

Și deficitul de medici este o problemă. Potrivit statisticilor, 53% din localitățile din țară nu au deloc medic de familie. De asemenea și dotările din maternități lipsesc. Medicii le recomandă viitoarelor mame să meargă la medic și să-și monitorizeze sarcina pe tot parcursul ei. Asta poate face diferența între viață și moarte.

Total
0
Shares
Total
0
Share