A crescut numărul deceselor materne

A crescut numărul deceselor materne

Numărul femeilor care îşi pierd viaţa în timpul sarcinii sau al naşterii a crescut în România, în timpul pandemiei, cu 60%! Problemele medicale grave sau avorturile spontane sunt motive ale creşterii mortalităţii materne. Dar nu sunt singurele cauze. În peste jumătate din localităţile din România nu este niciun medic de familie, iar multe dintre femei nu merg la controalele periodice.

Îi vom spune Ana. Are 36 de ani si,timp de 10 ani, s-a chinuit să devină mamă. În cele din urmă, minunea s-a întâmplat: a rămas gravidă. Însă, fericirea nu a durat prea mult. La începutul anului, la controlul periodic, Anei i s-a spus că are tensiunea crescută. Problemă pe care nu a mai avut-o până acum. A început tratamentul şi totul a mers bine. Câteva zile.

A plecat de urgenţă la spital. Acolo medicii au văzut că bătăile inimii bebeluşului sunt din ce în ce mai puţine, iar Ana a intrat imediat în operaţie.

Ana şi copilul au primit şansa la viaţa, însă nu la fel s-a întâmplat şi pentru alte femei. Mortalitatea maternă a crescut considerabil în 2021 faţă de anul precedent. Cu 60%. Fie că vorbim de probleme de sănătate grave, vârsta înaintată sau prea mică a mamei, toate acestea cresc riscul de deces.

Şi deficitul de medici este o problemă. Potrivit statisticilor, 53% din localităţile din ţară nu au deloc medic de familie. De asemenea şi dotările din maternităţi lipsesc. Medicii le recomandă viitoarelor mame să meargă la medic şi să-şi monitorizeze sarcina pe tot parcursul ei. Asta poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt