Cepoi: Pacientul decide ce rude sunt informate de către spital despre starea de sănătate

Cepoi: Pacientul decide ce rude sunt informate de către spital despre starea de sănătate

Pacientul e cel care decide ce rude primesc informaţii din spital despre starea lui de sănătate, a declarat la Prima News fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, referindu-se la noul ordin de ministru care sancţionează unităţile sanitare dacă nu oferă detalii aparţinătorilor în două ore de la internare.

„Ordinul de ministru vine în detalierea unor prevederi existente încă din 2012. Se introduce prevederea ca în două ore de la internare aparţinătorii trebuie să primească informaţii despre diagnostic, salon şi medic. Pentru confidenţialitatea datelor, pacienţii primesc un cod şi pot alege ce rudă primeşte acel cod pentru a se interesa de ei. Ordinul a mărit intervalul de vizite în spital şi reglementează mai precis care sunt modalităţile de a preveni transmiterea de infecţii în interiorul spitalului.

În spitalul în care lucrez se face transmiterea informaţiilor prin sms sau alt mijloc. Medicii trebuie să aibă un program de discuţii cu rudele, să le spună evoluţia pacientului. După internare şi informarea rudelor, sunt două variante – rudele sună să întrebe de starea pacientului sau situaţia se agravează şi atunci medicul contactează rudele”, a spus medicul.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor a precizat că nu trebuie ca acest ordin de ministru să ajungă să afecteze actul medical.

„Avem o dramă în spital, dar avem mai multe drame acasă, pentru că familia este panicată. Mai ales familiile cu pacienţi duşi la urgenţă trebuie să afle repede veşti noi despre pacient. Sper că nu vor fi date amenzi imediat, trebuie lăsate spitalele să se organizeze înainte şi trebuie să ţinem cont să nu afectăm actul medical. Dacă nu informează rudele, unitatea medicală poate să plătească între 3000 şi 7000 de lei amendă, iar persoanele fizice de la 2000 la 3500 de lei”, a declarat Barbu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt