80% din decolările de urgenţă ale avioanelor Alianţei în Europa, din cauza Rusiei

80% din decolările de urgenţă ale avioanelor Alianţei în Europa, din cauza Rusiei

Avioanele de luptă ale NATO au decolat de urgenţă în 370 de rânduri în Europa în anul 2021, în principal pentru a controla aeronave care zburau fără preaviz în apropierea spaţiului aerian aliat, din care 80% dintre misiuni, în total 290 de zboruri, au fost ca răspuns la survolurile militare care proveneau din Rusia, a informat marţi Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, citat de EFE.

În comunicatul citat, NATO a arătat că dispune de peste 60 de avioane de vânătoare aflate "în alertă maximă" în toată Europa pentru a reacţiona atât la zboruri militare neanunţate, precum şi la avioane civile care, în caz de deturnare sau de probleme tehnice, pierd comunicarea cu controlorii de trafic aerian.

NATO dispune de două centre de operaţiuni aeriene care monitorizează toate mişcările aeriene pe continent: unul în Germania pentru a deservi nordul Europei şi altul în Spania, pentru a supraveghea sudul continentului.

"Avioanele de luptă ale NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să decoleze dacă se detectează zboruri neverificate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri. NATO este vigilentă şi vom face mereu tot ceea ce trebuie pentru a ne proteja şi apăra toţi aliaţii", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt