80 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu - Prima News

80 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

Avea 74 de ani atunci când comuniștii l-au acuzat și judecat pentru înaltă trădare. Sentința a fost de închisoare pe viață și Iuliu Maniu a dus-o cu o demnitate cum rar se vede în prezent. Se împlinesc 80 de ani de la moartea fostului prim-ministru și lider țărănist, ale cărui idealuri au vizat permanent reîntregirea tuturor provinciilor românești.

După aproape șase ani de coșmar petrecuți în temnițele comuniste, fostul prim-ministru și lider țărănist a murit pe 5 februarie 1953 la Sighetul Marmației, pe un ger năprasnic. Iuliu Maniu a fost promotorul marii Uniri de la 1918, iar contribuția sa uriașă la întemeierea statului român modern nu este uitată.

Principiile sale, la care nu a renunțat niciun moment, nici în cele mai dificile momente ale vieții, atunci când se afla în închisorile comuniste, i-au păstrat un loc etern în inima românilor.

La 150 de ani de la nașterea sa și la 80 de la moartea sa, Banca Națională a României a lansat o monedă din aur cu chipul fostului prim ministru. Valoarea ei nominală este de 500 de lei, iar tirajul maxim este de 1.000 de piese. Ocazie cu care și românii mai tineri pot afla mai multe despre fostul lider țărănist.

Tot pe 5 februarie, zece ani mai târziu, în 1963, la închisoarea din Râmnicu Sărat, a murit și Ion Mihalache, celălalt mare lider al partidului țărănist.

Total
0
Shares
Total
0
Share