80 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

80 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu

Avea 74 de ani atunci când comuniştii l-au acuzat şi judecat pentru înaltă trădare. Sentinţa a fost de închisoare pe viaţă şi Iuliu Maniu a dus-o cu o demnitate cum rar se vede în prezent. Se împlinesc 80 de ani de la moartea fostului prim-ministru şi lider ţărănist, ale cărui idealuri au vizat permanent reîntregirea tuturor provinciilor româneşti.

După aproape şase ani de coşmar petrecuţi în temniţele comuniste, fostul prim-ministru şi lider ţărănist a murit pe 5 februarie 1953 la Sighetul Marmaţiei, pe un ger năprasnic. Iuliu Maniu a fost promotorul marii Uniri de la 1918, iar contribuţia sa uriaşă la întemeierea statului român modern nu este uitată.

Principiile sale, la care nu a renunţat niciun moment, nici în cele mai dificile momente ale vieţii, atunci când se afla în închisorile comuniste, i-au păstrat un loc etern în inima românilor.

La 150 de ani de la naşterea sa şi la 80 de la moartea sa, Banca Naţională a României a lansat o monedă din aur cu chipul fostului prim ministru. Valoarea ei nominală este de 500 de lei, iar tirajul maxim este de 1.000 de piese. Ocazie cu care şi românii mai tineri pot afla mai multe despre fostul lider ţărănist.

Tot pe 5 februarie, zece ani mai târziu, în 1963, la închisoarea din Râmnicu Sărat, a murit şi Ion Mihalache, celălalt mare lider al partidului ţărănist.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt