65% dintre cancerele pulmonare, diagnosticate târziu

65% dintre cancerele pulmonare, diagnosticate târziu

În România, peste 65% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate, cu metastaze. Din momentul în care apare suspiciunea de boală şi până la diagnosticare, pacienţii au de parcurs un traseu dificil, presărat cu multe piedici. Practic, sistemul cere timp unor oameni care nu-l mai au. Totodată, în România nu există un program naţional de prevenţie.

Doamna Dorina a aflat că suferă de cancer pulmonar la începutul lui 2020, după o tuse care nu mai trecea. A fost diagnosticată în stadiul patru. În România i s-a spus că tumora este inoperabilă, dar cu ajutorul navigatorului oncologic a obţinut o a doua opinie de la un spital din Viena.

Plămânul stâng i-a fost extirpat şi odată cu el şi tumora. Doi ani mai târziu, îşi poate strânge în continuare în braţe nepoţelul.

România are acces la tratamente moderne cu rată mare de succes, însă numai în cazul cancerelor pulmonare depistate la timp. Vorbim doar despre aproximativ 6 procente descoperite în stadiul 1 şi 2. Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt diagnosticaţi când deja s-a ajuns la metastaze.

Probleme sunt şi în privinţa accesului la computer tomograf. Navigatorii oncologici pot fi ca un far călăuzitor. În cancerul de plămâni simptomele apar târziu. Tusea persistentă şi oboseala sunt două dintre ele. Canapeaua Albă, un proiect transmis live pe Facebook, îşi propune să ofere mai multă informare medicală celor care au nevoie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt