5,5 miliarde EUR pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii

5,5 miliarde EUR pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii

Secretarul de stat, Emil Dumitru afirmă că Romania va beneficia de o alocare de 5,5 miliarde de euro din programul de rezilienţă, bani ce pot fi utilizaţi pentru refacerea infrastructurii principale de irigaţii, de drenaj, desecare şi de combatere a eroziunii solului, până în anul 2027.

Programul de rezilienţă urmează să aducă în bugetul Romăniei, aproximativ 33 de miliarde de euro, bani din care Ministerul Fondurilor Europene a identificat o linie de finantare pe ceea ce înseamna sistemul de gestionare a apei. Este vorba de infrastructura principala de irigatii, desecare, drenaj si combaterea eroziunii solului.

”Practic, Romania in ultimii 30 de ani nu a avut resurse financiare sa reabiliteze infrastructura principala de irigatii, iar din acel vestit miliard de euro din bugetul national, care a fost aprobat printr-o lege in 2015, in momentul de fata s-au investit undeva la 170 de milioane de euro, ceea ce este foarte putin, tinand cont de schimbarile climatice si de seceta pedologica care a afectat o parte importanta din Romania in anul 2020. E clar ca avem nevoie de irigatii si de refacerea intregii infrastructuri de irigatii ca sa putem avea o productie constanta. Suma totala a acestui program este de aproximativ 5,5 miliarde de euro din bani europeni, ceea ce inseamna ca ne va da sansa sa putem sa reabilitam intreaga infrastructura principala de irigatii, desecare si drenaj”, a declarat Emil Dumitru.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt