4,801 milioane de euro, tratamentele marilor arşi

4,801 milioane de euro, tratamentele marilor arşi

Aproape 5 milioane de euro plăteste statul român pentru pacienţii cu arsuri, care au fost trimişi pentru tratament şi recuperare în străinătate, în ultimii 5 ani. Vorbim despre 76 de oameni. Cei mai mulţi, 36 la număr, sunt tinerii răniţi în incendiul devastator din Clubul COLECTIV. Sunt informaţii obţinute în exclusivitate de jurnaliştii Focus. În tot acest timp autorităţile nu au reuşit să construiască nici măcar
un centru pentru marii arşi. Acolo unde există totuşi secţii făcute special pentru acest lucru… lipsesc avize. Oficiali din Ministerul Sănătăţii spun că centrele de mari arşi sunt o prioritate, şi că au identificat chiar spaţiile în care vor fi construite. Din păcate însă, ridicarea acestor clădiri durează.

Sunt imaginile care nu se vor şterge din mintea românilor niciodată. La momentul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, în România nu exista un centru de mari arşi unde tinerii răniţi în urma incendiului devastator să poată fi trataţi la cele mai înalte standarde. 36 de tineri au fost transferaţi spre spitalele
din străinătate, pentru a primi şanse reale la viaţă. În anii următori România a continuat să trimită pacienţi arşi în străinătate. În total, cu tot cu tinerii de la Colectiv au fost 76 de oameni în 5 ani.

Conform datelor obţinute de jurnaliştii FOCUS de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în perioada
7.11.2015 - 31.10.2020, suma facturată pentru tratamentul planificat acordat pacienţilor arşi pentru tratamentele primite în spitale din străinătate este de 4,801 milioane de euro. Banii sunt cheltuiţi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale. Din această sumă au fost achitate deja 3, 560 milione de euro,
restul sumelor reprezentând fie sume aflate în curs de plată, fie sume contestate în curs de soluţionare.

În timp ce plătim aceste sume, sperăm încă în România la un centru de mari arşi sau chiar mai multe, astfel încât cei cu arsuri grave să poată fi trataţi de medicii noştrii.

Un centru de mari arşi nu avem în momentul de faţă, ci doar paturi destinate lor la diferite spitale din ţară. 11 la Bucureşti, câte 5 la Timişoara şi Iaşi şi alte două la Braşov. Apare însă altă problemă gravă din sistem: lipsa personalului medical.

Managerul Spitalului Bagdasar Arseni spune că, pentru secţia destinată pacienţilor cu arsuri inaugurată în vara anului trecut în cadrul unităţii sanitare şi care este cea mai modernă din ţară, are nevoie de aviz de la Ministerul Sănătăţii pentru a angaja oameni în plus. Mai precis, 16: medici şi asistenţi.

Perspective ca lucrurile să arate mult mai bine în România există însă. Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că s-au făcut paşi importanţi pentru cele trei centre de mari arşi care vor fi construite în ţară cu bani de la Banca Mondială.

Până la construirea acestor centre însă, România a reuşit să pună la punct legislaţia care prevede transferul rapid al pacienţilor cu arsuri severe în străinătate. În ţara noastră se înregistrează anual între 600 şi 800 de cazuri de mari arşi, cei mai mulţi din Europa.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt