434 de kilometri noi de autostradă

434 de kilometri noi de autostradă

Pensionarea anticipată devine o fata Morgana, salariile bugetarilor cresc doar în dacă vom avea creştere economică, iar reţeaua de autostrăzi a României va creşte cu peste 400 de kilometri. Sunt principalele obiective asumate de Guvern în schimbul celor 29 de miliarrde de euro de la Bruxelles. Guvernul mai promite în planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă că, până în 2026, se vor construi şcoli noi, dar şi că vor fi modernizate câteva zeci de spitale.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este construit pe 6 piloni, iar Guvernul promite peste reforme şi investiţii pe bandă rulantă. Din cei 29,2 miliarde de euro, 7,6 se vor duce la Transporturi. Guvernul
promite 434 de kilometri de autostradă până în anul 2026, dar şi modernizarea a 311 km de cale ferată.

Următoare mare investiţie va fi făcută în reabilitarea blocurilor , unde se vor duce 2,1 miliarde de euro. Pentru modernizarea şi extinderea spitalelelor vor fi cheltuite alte aproape 2 miliarde de euro.

Educaţia este un alt pilon care va primi bani prin PNRR, mai exact 3,6 miliarde de euro. 78 de milioane de euro vor fi alocate pentru şcoala online.

Se vor face investiţii şi în digitalizare. Opt milioane şi jumătate dintre români vor avea carte de identitate
electronică. Guvernul promite şi împădurirea a 45 de mii de hectare, dintre care 25 de mii până la finalul anului 2023.

PNRR prevede şi reforme majore în sistemul de pensii şi salarii din sectorul public. Majorarea pensiilor peste noapte va fi istorie, spun guvernanţii. Vor fi însă favorizate pensiile mici când va fi vorba de măriri.

Pensiile vor fi recalculate, însă pensionarea anticipată va fi tot mai greu de atins. Practic, pentru a ieşi mai devreme din câmpul muncii va trebui să îndepliniţi stagiul complet plus încă 8 ani. În prezent stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, însă guvernul spune că îl va modifica. În plus, cine va dori să iasă la pensie la 70 de ani, va putea opta pentru acest lucru.

Şi salariile bugetarilor vor creşte doar în anumite condiţii.

Guvernul promite totuşi că salariul minim pe economie va ajunge la 3000 de lei până în anul 2026. Documentul care conţine toate aceste prevederi va fi evaluat din nou de către Comisia Europeană. Pachetul de reforme şi
investiţi prevăzute în PNRR trebuie finalizate în următorii 5 ani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt