16 miliarde de euro pentru fermieri

16 miliarde de euro pentru fermieri

Vin zile bune pentru agricultură. Statul şi Uniunea Europeană vor pompa nu mai puţin de 16 miliarde de euro în acest sector al economiei. Banii vor merge prioritar către cultivatorii de cereale. Însă de fonduri importante vor beneficia şi crescătorii de bovine dar şi cei care vor să investească în sisteme de irigaţii.

În următorii cinci ani, fermierii şi infrastructura agricolă vor primi 15,8 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi din bugetul de stat. Jumătate de miliard va merge la irigaţii. În prezent, în România, suprafaţa irigabilă e la mai puţin de jumătate faţă de anul 1989.

Agricultorii vor primi 8,5 miliarde de euro etapizat, până în 2027. Crescătorii de animale, doar 1,4 miliarde. Sume mai mari vor încasa fermierii tineri.

Ministrul Daea anunţă în premieră şi o subvenţie pentru salvarea taurinelor. 100 de euro vor primi anual zootehniştii pentru fiecare exemplar.

Planul a fost aprobat în luna decembrie. Vor mai trece însă câteva luni până când primele fonduri vor ajunge la fermieri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt